Även svenska S vill gĂ„ fundamentalisterna till mötes

Socialdemokraten Ardalan Shekarabi tycks ha glömt vad han skrev i sin egen bok.

NÀr Danmark inskrÀnker yttrandefriheten vill Socialdemokraternas Magdalena Andersson och Ardalan Shekarabi följa efter.

NÀr Danmark inskrÀnker yttrandefriheten vill Socialdemokraternas Magdalena Andersson och Ardalan Shekarabi följa efter.

Foto: Henrik Montgomery

Ledarkrönika2023-12-17 05:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Danmarks nya lag mot olĂ€mplig behandling av viktiga religiösa skrifter pĂ„ offentlig plats – provokationer som koranbrĂ€nningar – trĂ€dde i kraft i torsdags och kan ge upp till tvĂ„ Ă„rs fĂ€ngelse. 

En av kritikerna, Danmarksdemokraternes partiledare och oppositionspolitikern Inger StÞjberg, sade att tÀnk att "svenskarna stÄr fast för frihetsrÀttigheterna, medan den danska regeringen i hög grad böjer sig för vÄldsmÀnnens veto". Hade svenska S lett regeringen och fÄtt bestÀmma hade vi dock gÄtt lika lÄngt.

S-ledaren Magdalena Andersson har klargjort att partiet vill gĂ„ i Danmarks fotspĂ„r. S rĂ€ttspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi hĂ€vdar att nu nĂ€r Danmark har "löst frĂ„gan och satt stopp för koranbrĂ€nningar" mĂ„ste Ă€ven Sverige göra det (TV4, 7/12). 

Löst frĂ„gan? Shekarabi kan omöjligen vara omedveten om att religiösa fundamentalister inte nöjer sig med förbud mot koranbrĂ€nningar. Är det inte koranmanifestationer Ă€r det Muhammedkarikatyrer eller andra uttryck för hĂ€delse man krĂ€ver ska stoppas. 

En del menar att det danska beslutet ska ses i ljuset av att den danska S-ledda regeringen vill ha en plats i FN:s sĂ€kerhetsrĂ„d 2025-2026, och att det dĂ„ gĂ€ller att fĂ„ med sig en rad muslimska lĂ€nder. Det vore Ă„tminstone mer begripligt Ă€n Shekarabis pĂ„stĂ„ende om att frĂ„gan skulle vara "löst" med den nya lagen. 

Konflikten mellan fundamentalistiska islamister och demokratin varken började eller kommer att sluta med koranbrÀnningar.

Efter publiceringen av de 12 karikatyrerna i Jyllands-Posten hösten 2005 lĂ€t det annorlunda i Danmark. 

I Sverige, med dÄvarande utrikesminister Laila Freivalds (S), slÀcktes SD-Kurirens sajt ner för att det hade utlysts en karikatyrtÀvling vintern 2006. VÄr socialdemokratiska utrikesminister bad Àven om ursÀkt "för att vi i Sverige har enstaka personer som Àr sÄ hÀnsynslösa och medvetet krÀnker andra mÀnniskors religion", ursÀktsbrev skickades direkt till flera muslimska lÀnders regeringar.

NÀr danska ambassader stormades eller brÀndes ner, folk dog och Jyllands-Postens tecknare dödshotades var svaret frÄn Sverige alltsÄ att vÀnda grannlandet ryggen.

Danskarna, dÀremot, verkade orubbliga.

Fram till nu, alltsĂ„. Den danska utrikesministern Peter Hummelgaard (S) sĂ€ger att man vĂ€ljer "Danmarks sĂ€kerhet" framför rĂ€tten att provocera. Om danska politiker anser att sĂ€kerhet krĂ€ver inskrĂ€nkt yttrandefrihet finns det som sagt fler krav frĂ„n vĂ„ldsbejakande islamister. Är karikatyrer nĂ€st pĂ„ tur? Romaner som Salman Rushdies Satansverserna?

I just Danmark har konstnĂ€ren Firoozeh Bazrafkan varit verksam och bland annat förstört Koranen utanför Irans ambassad i Köpenhamn. Performanceverket var en protest mot hennes födelseland Irans religiösa kvinnoförtryck. Vad kommer hon riskera att fĂ„ för straff om hon strimlar Koranen igen? 

Det finns gott om författare och konstnĂ€rer som hotats och förföljts, Ă€ven i exil, genom Ă„ren. Det Ă€r dem den danska regeringen – och svenska socialdemokrater – vĂ€nder ryggen.

Ardalan Shekarabi skriver i sin bok KorsvÀgar (Atlas, 2023) om islamisternas maktövertagande i Iran att de progressiva krafterna "förstÄs" borde ha insett allvaret: "SÄg de inte vem Khomeini var? InsÄg de inte risken? Uppenbarligen inte."

SÄ vad har Shekarabi och dagens socialdemokrater för ursÀkt att upprepa det misstaget?