Lyssna pÄ er sjÀlva, Moderaterna!

M:s förslag pÄ nytt idéprogram fokuserar pÄ sjÀlvbestÀmmande och egenförsörjning, men med vissa tveksamheter.

M:s nya förslag pÄ idéprogram sÀger inte sÄ mycket, men Àr vÀlkommet.

M:s nya förslag pÄ idéprogram sÀger inte sÄ mycket, men Àr vÀlkommet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledarkrönika2020-11-10 06:47
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

“De som tidigare saknade en tydlig kompassriktning och ordet ‘liberalkonservatism’ kommer inte att bli besvikna pĂ„ det nya idĂ©programmet”, försĂ€krar Christofer Fjellner till Svensk Tidskrift (6/11). Han har varit ordförande i programkommittĂ©n som i helgen slĂ€ppte ett förslag till idĂ©program för Moderaterna – “Frihet och ansvar”. 

Men lite besviken kan nog lĂ€saren bli. IdĂ©programmet Ă€r förvisso intressant, men – precis som liberalkonservatism som ideologi – sĂ€ger det inte sĂ„ mycket. En stor del gĂ„r Ă„t att beskriva vad liberalkonservatism Ă€r; en tradition “som utgĂ„r frĂ„n individens okrĂ€nkbara vĂ€rde och frihet, men ocksĂ„ frĂ„n de gemenskaper som ger vĂ„ra liv innehĂ„ll och som utgör grunden för samhĂ€llets pluralism och stabilitet”. 


Man vill alltsĂ„ vĂ€rna de institutioner som fungerar, men ha liberalism som ledstjĂ€rna. Hur skiljer sig det frĂ„n vilken icke-revolutionĂ€r liberalism som helst, egentligen? 

Trots att programmet pĂ„ det stora hela Ă€r fritt frĂ„n de populistiska strömningar som i övrigt verkar prĂ€gla det moderata partiet, finns en del formuleringar – och avsaknad av formuleringar – som lĂ€saren bör reagera pĂ„. 
I stycket om Moderaternas “tidlösa kamp mot kollektivismen” tar man upp kampen mot islamism och identitetspolitik, men inte mot högernationalismen. Det utelĂ€mnandet verkar onekligen konstigt, sĂ€rskilt som Centrum mot vĂ„ldsbejakande extremism i augusti slĂ€ppte en rapport dĂ€r de tydligt varnade för hoten frĂ„n den svenska radikalnationalismen (DN 25/8).

Vad gĂ€ller invandringspolitiken reagerar man som lĂ€sare givetvis pĂ„ den felaktiga meningen att “integration inte Ă€r en dubbelriktad process”, eftersom det Ă€r just det den Ă€r. FöresprĂ„kar man en enkelriktad process hade “assimilation” varit ett Ă€rligare ord. 

Dessutom menar man att ett svenskt medborgarskap bör ha “tydliga krav pĂ„ ett hederligt levnadssĂ€tt”. Jag skulle vilja passa pĂ„ att pĂ„peka att det Ă€r oförenligt med ett fritt samhĂ€lle att krĂ€va att folk ska ha en viss livsstil. 

Med de reservationerna Ă€r Ă€ndĂ„ idĂ©programmets övergripande fokus pĂ„ sjĂ€lvbestĂ€mmande, sjĂ€lvförsörjning och vĂ€rnandet av de demokratiska institutionerna och ett fungerande rĂ€ttsvĂ€sende vĂ€lkommet. 

Förhoppningsvis innebĂ€r det att partiet i framtiden inser att dess ensidiga fokus pĂ„ att sĂ€nda signaler om hĂ„rdför kriminalpolitik, ofta sammanblandat med migrationspolitiken, i förlĂ€ngningen riskerar att underminera just rĂ€ttsstaten. Ett exempel Ă€r M:s tidigare förslag att de som fĂ„tt utvisningsbeslut ska övervakas elektroniskt med fotboja. Det Ă€r alltsĂ„ att frihetsberöva personer som inte har begĂ„tt brott – ett förslag som signalerar varken frihet eller ansvar.